Wellness er kommet for at blive

Sæt kroppen fri! Det var ønsket hos de mange parcelhusejere, der i start 60’erne installerede en sauna i deres private hjem eller sommerhuse. Og selvom den pæne spisestue stadig består i nogle hjem, hvor familier og venner samledes om det smukke, højtidelige bord, er der i dag igen fokus på køn, krop og frigørelse. Trenden gik – dengang som nu – på at skabe et mere sanseligt samvær.

Olie- og klimakrisens indvirkning på saunaovnen

Fokus på at give plads til det naturlige og kropslige forsvandt dog i takt med 70’ernes oliekrise. At tænde op under saunasten blot for at sætte et statement og for hyggens skyld var pludseligt knapt så fristende. Aktuelt står verden igen overfor store klimaudfordringer, så hvorfor vælge den form for velvære til sauna, spa og havgus giver? Det giver Harvia Vega og Welldana deres bud på.

Moderne saunadesign i tidens ånd

Ingen kriser kan løses, hvis ikke dit hoved, krop eller klodens ressourcer bruges med omtanke. I en tid hvor du hele tiden forventes at yde dit bedste privat, arbejdsmæssigt og socialt i det store verdensbillede, giver det god mening at onde dig selv det fysiske og mentale åndehul en sauna kan tilbyde.

Da der i 90’erne og 00’erne opstod fornyet byggelyst, drejede det sig især om prestigefyldte, åbne samtale- og køkkenalrum og blankpolerede badeværelser, som stolt kunne vises frem for ens nære familie og venner. Saunaen, som vi kendte den, passede ikke i det designmæssige glansbillede, og var den ikke allerede blevet fjernet, havde den snarere funktion af et skjult opbevaringsrum.

Der er dog en grund til at finnerne – både børn og voksne – i mange, mange år har brugt saunaen som samlingspunkt. Oven på en lang skoledag eller arbejdsuge søger de ind i varmen, og ja – flere bruger den endda som fredagsbar. Det kolde danske klima, og det faktum, at vi er kendt for begrebet ”hygge” ligger fint i tråd med, at saunaen igen har vundet vores hjerter.

Glamourøse wellness- og naturoplevelser.

Danskernes gør fortsat op med perfekthedskulturen om måden, vi bor på samt hvordan naturen har skabt os, men vi bøjer os ikke som tidligere for energikriser. Saunaen er ganske vist ikke længere forbeholdt privatbolig eller den traditionelle svømmehal, men er et sted vi i stigende grad søger hen som et kærkomment afbræk. Vi slipper mobil og indbakke på hotel- eller campingferie for at lade swimmingpools, boblebade, massage- og kropsbehandlinger bringe os ned i gear. De friske hopper i bølgen blå om vinteren for bagefter at høste sundhedseffekter af udendørssaunaen såsom bedre blodcirkulation, immunforsvar og søvn. Sundhedskrisen de senere år har fået manges øjne op for at nyde den danske natur og mulighederne lige foran os.

Saunaovnens varme udstråler i nyere tid i stedet fra grønnere materialevalg som rustfrit stål, mens de originale lavasten, er skabt så de holder længst muligt på varmen til gavn for alle brugere og ikke mindst miljøet. Designet må dog aldrig overskygge sikkerheden omkring hvordan og hvor længe spaen i hjemmet eller i det offentlige rum må køre. Rådfør dig gerne med fagfolk, så du kombinerer den rette afbryder med et gennemtestet betjeningspanel.