Stress og rosacea – lær om sammenhængen

Det vurderes at ca. 5-6% af alle voksne danskere har rosacea, nogle af disse har det dog kun i mildere grad.

Rosacea er en hudsygdom. Som de fleste der har rosacea nok har erfaret, så kan stress forværre din rosacea, som kan forværre din hud.

Når du er stresset i længere tid, stiger kortisolniveauet i kroppen, hvilket har mange negative effekter på kroppens helbred. Kortisol beskadiger tarmens slimhinde, så partikler fra tarmen kan trænge ind i blodbanen og forårsage en stærk immunsystemrespons, der igen forværrer alle autoimmune sygdomme i kroppen. Når du er stresset, sover du ofte dårligere. Søvn er en tid, hvor kroppen skal klare, rense og danne nye celler. Hvis din søvnkvalitet er for dårlig, eller du måske slet ikke får nok søvn, vil din krop ikke være i stand til at restituere så meget, som den skal.

Kostkvaliteten har en tendens til at forværres, når du er stresset. Når du føler dig træt og udmattet, foretrækker du måske at spise slik og fedt. Der er normalt lidt tid til at tilberede sund mad derhjemme, så kosten omfatter masseproducerede fødevarer, som kan købes på farten. Moderat træning (20-30 minutter om dagen) er vigtigt for din krop, men det er svært at ignorere træning, når du er stresset. Prøv at gå ind, 20-30 minutter om dagen gør en stor forskel.

Som følge heraf ender du i en ond cirkel med ikke at få nok søvn, spise en usund kost og få for lidt motion. Så bliver immunforsvaret mere stresset, og din rosacea kan blive svær at få styr på igen. At håndtere stress er meget vigtigt. Sluk for dine distraktioner, såsom din computer, telefon og tv, mindst en time før sengetid om natten, så du kan falde til ro. Når det er sengetid, så giv dig selv de bedste betingelser for en god nats søvn. Sørg for, at det er mørkt og køligt. Din krop bruger melatoninmedicinen til at falde til ro og falde i søvn. Hvis dit soveværelse ikke er mørkt nok, så producerer du ikke nok melatonin. Melatonin er også en meget kraftig antioxidant, der er meget vigtig for regenerering af kroppen. Din hjerne har virkelig brug for dig til at producere nok melatonin og få nok søvn hver nat.

Spis grove grøntsager, erstat salater med kål, og lær at elske fuldkorn. Prøv at medbringe frugt i stedet for kage på din rejse. Drik rigeligt med vand i stedet for sodavand og kaffe. Hvis vandet er kedeligt, så læg en skive agurk, lime eller anden citrusfrugt i vandet for at få et zinger-look og mere smag. Føler du dig mere festlig med bobler i vandet, kan du også drikke danskvand. Tager du et skridt mod arbejdsdagen, prioriterer du også at give din krop tid til at få ro og næring til at genopbygge sig selv.

Ønsker du at lære mere om rosacea, kan du følge med på Maya Viksjøs blog om rosacea.