Et misbrug eller en afhængighed af enten alkohol, medicin eller stoffer går aldrig over af sig selv. Et misbrug er et behandlingskrævende problem og der er store fordele ved at få professionel hjælp.
Hvornår er der brug for hjælp?
Her er opstillet 6 kriterier og spørgsmål for at se om man kan være i risiko for at have et behandlingskrævende misbrug eller afhængighed.
Det er altid en fordel at stille sig selv disse spørgsmål sammen med en fra familien eller en anden relation der kender en godt.
Har du flere gange (ikke nødvendigvis hver gang) inden de sidste 12 måneder oplevet følgende?
- Trang
Et stærkt ønske om eller følelse af tvang til at indtage alkohol / stoffer
(abnorm trang til alkohol / stoffer – engelsk “craving”)
- Kontroltab
Svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen af alkohol / stoffer
- Abstinenser
Udvikling af abstinenssymptomer, når alkohol- / stofindtagelsen stopper eller nedsættes (tremor, sved, uro m.fl.), eller indtagelse af alkohol / stoffer for at ophæve eller undgå abstinenssymptomer (abstinenser)
- Toleransudvikling
Det vil sige indtagelse af større og større mængder alkohol / stoffer for at opnå den samme effekt
- Dominerende rolle
Med hensyn til prioritering og tidsforbrug. Dette indebærer tiltagende tilsidesættelse af andre glæder og interesser på grund af indtagelse af alkohol / stoffer, og et øget forbrug af tid på indtagelse af alkohol / stoffer og til at komme sig over alkoholens / stoffernes virkning (nedsat social funktion pga. alkoholindtagelse / stofindtagelse)
- Fortsat brug
Mod bedre viden – det vil sige fortsættelse med brug af alkohol / stoffer på trods af erkendt skadevirkning eller viden om klare, skadelige konsekvenser af alkoholindtagelse / stofindtagelse
Opfylder du blot 3 eller flere af følgende kriterier, er der stor sandsynlighed for at du har behov for professionel hjælp i form af behandling.
”Der er ikke noget forkert i at finde ud af at man har et misbrug, det er forkert hvis man ikke gør noget ved det!”
Et misbrug rammer rigtig mange danskere og de seneste tal fra sundhedsstyrelsen viser at ca. 140.000 tusinde danskere er afhængige af alkohol og mere end 550.000 danskere har et skadeligt alkoholmisbrug. Dertil er der alle mørketallene og personer med misbrug af andre stemningsændrende substanser, som f.eks. medicin, kokain, hash og andet.
Hvor kan man få hjælp?
Her kan du få hjælp til hele familien.
Hos A Misbrugsbehandling kan man få en ambulant og 100% anonym behandling. Behandlingen foregår udenfor normal arbejdstid. Hvis man vælger en behandling her, så vil der være hjælp, rådgivning og behandling til hele familien og man får hele 12 måneders efterbehandling, hvilket er rigtig vigtigt for behandlingsprognosen. Det er rigtig vigtigt at få en misbrugsbehandling med mange muligheder og hvor der samtidig også bliver taget hånd om de pårørende.
A Misbrugsbehandling kan hjælpe med behandling af:
Alkoholmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, medicinmisbrug, samt terapi og rådgivning til pårørende og voksne børn af alkoholikere.
Alle ansatte hos A Misbrugsbehandling er selv tidligere misbrugere som er højt uddannet og eksperter i hvordan man kommer fri af et misbrug.