Derfor bør du overdrage din ejendom til næste generation

Vidste du godt, at du ved en familiehandel kan overdrage dit hus, lejlighed eller sommerhus til dit barn eller barnebarn til en rigtig fordelagtig pris?

 

Ellers så vil vi i denne artikel fortælle dig mere omkring, hvordan du rent faktisk kan foretage en sådan familieoverdragelse, og hvorfor det kan være en rigtig god idé.

Overdragelse til 15% under den seneste offentlige ejendomsvurdering

Den nok mest benyttede overvejelse og argument til, hvorfor en overdragelse vil give super god mening, er muligheden for at sælge boligen videre til et nærtstående familiemedlem, til en meget billigere pris, end hvis du solgte ejendommen til markedsprisen.

 

Og da mange boligers seneste ejendomsvurdering kan ligge mange år tilbage, så kan der altså virkelig være mange penge at spare for dit barn eller andet nærtstående familiemedlem, som du ønsker at overdrage boligen til.

 

Husk dog på, at når du foretager en familieoverdragelse, så er det udelukkende med tanke på at overføre økonomiske midler fra dig selv til den næste generation, på en måde som er så omkostningsfri så muligt.

 

Hvis du har i sinde at tjene personligt på ejendomshandlen, så bør du nok i stedet overveje at sælge boligen, som en almindelig hushandel til markedsprisen.

Der er ingen arveafgift i en familiehandel

Fordelen ved at overdrage din bolig, fremfor at testamenterer den til dit barn, er bl.a. at der ikke pålægges en arveafgift, når boligen overdrages.

 

Ved arv er der altid et bundfradrag, som er skattefrit, mens den resterende formue som går til arvingen bliver beskattet 15%.

 

Samtidig har du jo også muligheden for at videregive ressourcer, som du faktisk selv kan have glæde af at se blive brugt, i stedet for at midlerne først overføres, når du ikke er her længere.

Der er ingen gaveafgift

Hvis du f.eks. giver ejendommen som en gave, så vil modtageren af gaven også blive pålagt en gaveafgift, som er en beskatning af det samlede gavebeløb. Du må give et gavebeløb på 69.500,- om året til nærtstående familiemedlemmer, mens det resterende beløb bliver beskattet.

 

Men ved at overdrage boligen, så gælder der andre regler, og denne form for ejendomshandel bliver altså ikke anset som en gave.

 

Derfor kan det bedst betale sig at overdrage boligen, hvis du ønsker at undgå for mange beskatninger og afgifter for dine børn eller nærtstående.

Sådan overdrages boligen

Du kan enten vælge at sælge boligen til den vurdere pris, altså de 15% under den offentlige ejendomsvurdering, som en købesum. Altså mere eller mindre som en almindelig hushandel.

 

Hvis du har ressourcerne til det, kan du også oprette et gældsbrev, hvor du selv låner pengene ud til dit barn. Og da du er berettiget at måtte give dit barn en årlig skattefri pengegave, kan disse bruges til at betale af på gælden.

 

På den måde overdrager du boligen og økonomiske ressourcer til dit barn, uden at der kommer uhensigtsmæssige beskatninger og afgifter.

 

Og netop derfor bør du overveje, om ikke det ville være en god beslutning at overdrage din bolig til et nærtstående familiemedlem.