Bedre hygiejnevaner efter pandemien

Efter flere år med CoVid-19, så er vi efterhånden alle sammen godt øvede i at gøre overflader rene og fri for vira. Nu hvor de fleste er vaccinerede og de mange krav til fx afstand, mundbind og aftørring af overflader er blevet fjernet, kan man godt foranlediges til at tro at alt er tilbage ved normalen. Men der er efterhånden kommet en ny normal.

Ovenpå flere år med forskellige krav, er vi nu kommet over på den anden side og hverdagen begynder at indfinde sig. Vi skal dog stadigvæk være opmærksomme og tænke over vores generelle handlemønstre, så de fornuftige vaner, som vi har tillagt os under Coronapandemien, ikke glider ind i glemslen.

Håndhygiejne og vaner

Håndsprit står her der og alle vegne – og rigtig mange vælger stadig at benytte spritstanderen, når de går ind i en butik for at handle. Det betyder at det er langt sværere for bakterierne at sprede sig til hjemmet og omgangskredsen.

Mindre sygdom

Den forholdsvis nye vane med at spritte af, havde allerede en mærkbar effekt under Corona, hvor man så de typiske vinterproblemer med forkølelse og influenza slå mærkbart mindre igennem. De er dog kommet lidt tilbage i 2022, hvor vi igen er i kontakt med en masse mennesker i løbet af vores hverdag.

Afstand

Det er naturligvis ikke kun afspritningen af hænder, som afhjælper forskellig smitte. Vi er også blevet bedre til at holde afstand i butikkerne. Man oplever oplever ikke så tit at folk står så tæt i køerne, som man kunne opleve før pandemien. Alle kender nok den klassiske situation, hvor man står i køen til kassen og personen bagved står lidt for tæt på ens privatsfære.

Aftørring af overflader

En ting er at vi holder god afstand og spritter hænderne af, en anden er alle de overflader vi kommer i kontakt med, som kan sprede smitte. Mange offentlige steder, virksomheder og institutioner har været pålagt en masse krav om at tørre overflader af hyppigt. Derfor er brugen af desinficerede servietter til overflader steget voldsomt.

Desinficerende vådservietter

Hvor vi tidligere tørrede overflader af med en almindelig klud med lidt sæbe på, så bruger vi nu ofte desinficerende vådservietter til samme opgave.

Vores øgede forståelse for at bakterier og vira kan gemme sig på diverse overflader, har gjort at vi i højere grad benytter rengørende engangsservietter til opgaven.

Kan man ikke bare bruge håndsprit?

Nu tænker du måske at vådservietter er en åndsvag udgift, når man da bare kan sprøjte håndsprit på en overflade og tørre efter med en tør klud, og så er den overflade desinficeret.

En håndsprit har typisk en høj mængde sprit, som vil fordampe før den desinficerende effekt opnås, herudover indeholder ofte glycerol, som kan skabe en bindende overflade, hvor endnu flere mikroorganismer kan sidde fast i.

Kort fortalt: Du kan ikke benytte håndsprit til at desinficere dine overflader, der skal du benytte en vådserviet til formålet.

Erstatter ikke rengøring

Det kan næsten kun være positivt at vi er blevet bedre til hygiejne i hverdagen. Vores tillagte hverdagsvaner hjælper med at holde smitten fra døren og naturligvis samfundet åbent. Du må dog aldrig tro at afspritning af overflader er det samme som almen rengøring.

Hvis en overflade ikke rengjort før der benyttes sprit på den, så vil du ikke opnå den ønskede desinficerende effekt.